Aplicații practice ale ecologiei

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pentru a exemplifica cât mai bine relevanța ecologiei, vă prezentăm un caz concret în care ea joacă un rol foarte important.

Ecologia și defrișările
În cadrul unui ecosistem forestier putem lua în calcul ce se întâmplă cu o pădure care trece printr-o serie de procese semnificative. De fapt, termenul de defrișare poate descrie orice întrerupere a progresului natural al unei păduri, inclusiv producția de cherestea – chiar dacă pădurea își revine.
Defrișările pot avea loc natural ca urmare a schimbărilor din sistemelor ecologice, dar cele mai importante cazuri de defrișare din ultimii 2000 de ani au fost rezultatul activităților umane. De obicei, defrișările sunt provocate de nevoia de a elibera terenuri, de a folosi copaci drept combustibil sau materiale de construcție. Deși defrișările sunt o problemă la nivel mondial, ele au devenit o problemă în țările în curs de dezvoltare abia din anii 1970.

Ecologia și țările în curs de dezvoltare
În țări dezvoltate (cum sunt SUA), activismul ecologic a crescut gradul de conștientizare al populației în ceea ce privește procesul de defrișare și a dus la oprirea proiectelor pe scară largă de defrișare.
De cealaltă parte a balanței, în țările în curs de dezvoltare pădurile sunt distruse la o rată alarmantă. În general, nevoia de terenuri agricole noi și materiale de construcție sunt cauzele acestei accelerări a procesului.
Defrișarea pădurilor din regiunea Amazonului este un dezastru din punct de vedere ecologic. Solul din zonă este plină de nutrienți, iar în lipsa materiei organice produse de plantele și animalele din zonă, acesta va deveni prea sărac pentru a produce orice. Pe scurt, dacă pădurea dispare, terenul devine inutil.

Ecologia și consecințele defrișărilor
Defrișările au consecințe foarte serioase asupra mediului. Din punct de vedere biologic, ele reduc biodiversitatea: unele specii nu pot supraviețui acolo unde structura ecologică a fost ruptă. Din punct de vedere ecologic, defrișările pot duce la schimbarea proporțiilor de dioxid de carbon din atmosferă.
Chiar și din punct de vedere uman, defrișările au un efect enorm: mutarea populațiilor indigene sau utilizarea lor pe post de forță de muncă în cadrul companiilor ce utilizează terenul eliberat în cadrul defrișărilor.

Ecologia și efectul de seră
Defrișările și alte activități umane pot amenința atmosfera planetei. Aceste activități au dus la o creștere a gazelor de seră eliberate în atmosferă și pot cauza încălzirea globală. Efectul de seră este un proces natural. Deși este asociat cu impactul distructiv al industrializării, ele este un mecanism foarte eficient prin care planeta folosește energia solară.

În loc să trimită înapoi radiațiile solare, Pământul captează căldura în atmosferă cu ajutorul gazelor de seră cum este dioxidul de carbon. La fel ca în cazul majorității proceselor naturale, dacă puțin dioxid de carbon este bun, asta nu înseamnă că mult dioxid de carbon este mai bun.

Ar trebui să ne îngrijorăm?
Din cauza creșteri nivelelor de dioxid de carbon ca urmare a defrișărilor – nu este de mirare că ecologia trage semnale de alarmă. Oamenii de știință au propus ipoteza că efectul de seră va deveni mai intens pe măsură ce cresc concentrațiile de dioxid de carbon din atmosferă. Dacă asta este adevărat, încălzirea globală rezultată poate avea implicații negative pentru supraviețuirea rasei umane. Caz extrem: topirea ghețarilor polare și inundarea orașelor de pe malurile mărilor și oceanelor planetare.
Pentru a înțelege mai bine care sunt efectele practice ale ecologiei în viața noastră și a planetei, accesați http://www.green-report.ro/ unde veți găsi toate informațiile necesare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *