Aplicatiile motoarelor electrice

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Oriunde v-ati afla, in orice parte a lumii, este posibil ca miscarea mecanica care are loc in clipa aceasta langa dumneavoastra sa aiba la baza actiunea unui motor electric. De fapt motoarele electrice sunt atat de raspandite, incat pot fi gasite in toate domeniile si sunt responsabile de 60% din consumul total de electricitate de pe suprafata intregii planete.

Dar ce exact este un motor electric? Ei bine, acestea sunt niste masini care au fost concepute de pentru a transforma energia electrica, provenita de la o retea de acumulare sau de la o baterie, in energie mecanica, pe care o va livra prin intermediul unui ax.

Pentru a realiza acest obiectiv se foloseste un conductor prin care se trece un curent electric, obtinandu-se astfel un electromagnet. Acest conductor este apoi plasat intr-un camp magnetic. Aici intra in scena legea fundamentala a magnetilor: polii opusi se atrag iar cei identici se resping. Datorita acestui principiu polii conductorilor vor fi tot timpul atrasi si respinsi de polii campului magnetic, obtinandu-se o miscare circulara constanta, cel putin pe durata alimentarii conductorului cu electricitate. Din punct de vedere al constructiei toate motoarele electrice poseda doua componente principale: statorul si rotorul. Statorul este partea fixa si include carcasa, bornele de alimentare, armatura feromagnetica si infasurarea statorica. In functie de modul de configurare a motorului, actionand ca un camp magnetic si interactionand cu armatura pentru a crea miscare sau poate actiona ca armatura aflata sub influenta bobinei de camp a rotorului. Partea mobila se numeste rotor si este deobicei intern si format dintr-un ax si o armatura ce sustine infasurarea rotorica. Intre cele doua componente exista o portiune libera numita intrefier, care are rolul de permite miscarea rotorului.

istoria motoarelor electrice incepe in secolul al XIX-lea cand au descoperite si inventate principiile si dispozitivele necesare crearii lor: bateria, generarea unui camp magnetic cu ajutorul unui curent electric si electromagnetul. Primul motor electric rotativ a fost creat in anul 1834 de Moritz Jacobi un inventator de origine prusca. Inventia va fi folosita in punerea in functiune a primei barci cu motor electric capabila sa transporte 14 oameni de-a lungul raului Neva la viteza de 5 km/h. Au urmat o serie de imbunatatiri si modificari care au contribuit la raspandirea actuala a motoarelor electrice.

Dupa cum spuneam, motoarele electrice sunt intalnite aproape in toate domeniile, fie ele industriale fie casnice.  Ele pot fi folosite impreuna cu multiple dispozitive: de la vinciuri, burghie, polizoare acele dispozitive mecanice folosite pentru miscarea pe verticala a anumitor obiecte sau materiale, pana la ventilatoare, jucariile pentru copii, lifturi, masini de spalat, masini hibrid sau electrice si multe altele.

Vinciurile sunt dispozitive mecanice folosite pentru miscarea pe verticale a anumitor obiecte sau materiale cu ajutorul unui cablu care este rulat pe un tambur. In cea mai simpla forma, vinciul consta in acest tambur, cablul de rulat si o manivela prin care se aplica o miscare de rotatie tamburului, rulandu-se astfel cablul. Acest simplu mecanism este folosit in mult aplicatii in jurul lumii de la masini de tractare pana la lifturi si este folosit din cele mai vechi timpuri, initial prin forta manuala, a animalelor de tractiune sau a apelor iar mai tarziu cu ajutorul sistemelor pneumatice, hidraulice a motoarelor cu combustie interna si bineinteles a celor electrice.

Burghiul este un dispozitiv care are rolul de a gauri anumite materiale prin folosirea unui sfredel care este rotit in jurul unui ax de un motor electric. Desi poate parea simplist si nu foarte util, burghiul este dispozitiv versatil folosit aproape in toate lucrarile de constructie, in metalurgie si prelucrarea lemnului, in medicina, in misiunile spatiale si in multe, multe alte domenii.

Polizorul, asemeni burghiului este un dispozitiv de prelucrare a materialelor, in special a celor rezistente precum este metalul. Polizorul se foloseste de o roata abraziva pentru a modifica forma sau a finisa un obiect dat. Roata abraziva este rotita, bineinteles, de un motor electric, urmand ca piesa ce urmeaza a fi prelucrata sa fie adusa in contact cu roata. Acest procedeu poate fi extrem de eficient si poate produce suprafete de calitate foarte ridicata (in cazul rotilor cu bob marunt)sau de calitate mai scazuta in functie de necesitatile si preferintele utilizatorului. In plus polizoare sunt si extrem de precise, putand inlatura straturi de metal de doar 0,0000025mm. Aceasta  acuratete se poate obtine cu ajutorul unui subler, a unui micrometru sau cu ajutorul sistemelor computerizate.

Lifturile nu sunt altceva decat platforme care se pot deplasa pe verticala in interiorul unei cladiri pentru a transporta materiale sau persoane intre etaje. Si ele sunt, la randul lor, puse in miscare de actiunea mecanica dezvoltata de un motor electric.

Iar, daca vorbim de motoare electrice nu putem sa nu mentionam, macar in treacat, automobilele electrice a caror dezvoltare a fost din ce in ce mai puternica in ultimii ani, datorita performantelor semnificative, a consumului redus si, bineinteles, contributia adusa la reducerea poluarii fonice si mai ales chimice.

Dupa cum puteti observa, motoarele electrice nu sunt doar omniprezente, ele fac parte din tesatura civilizatiei umane, ajutandu-ne sa indeplinim visurile, sa evoluam si sa ne punem in aplicare cele mai indraznete proiecte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *