665 de elevi din sapte judete au studiat gratuit educatie rutiera la clasa prin programul „Drum sigur – ABCdar rutier”

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Junior Achievement (JA) Romania si Holcim Romania au desfasurat, in perioada octombrie 2016-iunie 2017, a doua editie a proiectului educational „Drum sigur – ABCdar rutier”, dezvoltat pe baza programei de educatie rutiera elaborata de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice in anul 2015, la care au participat elevi din 13 localitati preponderent rurale si mic urbane.
665 de elevi din 30 de clase a III-a si a IV-a au beneficiatde un pachet de cursuri derulate la clasa si de un kit educational suport ce sustin invatarea practica si formarea unui comportament preventiv in trafic.

Prin intermediul setului de materiale dedicate – ce include ghidul profesorului, manualul pentru elev, auxiliare si DVD-uri educationale – clasele participante au abordat teme privind deplasarea sigura pe drumurile publice, respectarea regulilor de circulatie si adoptarea unui comportament preventiv, identificarea semnelor rutiere si a normelor de conduita in mijloacele de transport public si eventualele consecinte ale nerespectarii acestora.

In dezvoltarea temelor, alaturi de profesori, la clasa au fost implicati politisti rutieri, dar si 41 de consultanti voluntari ai companiei Holcim Romania, care au impartasit elevilor sfaturi practice pentru a fi in siguranta pe drumurile publice sau la locul de joaca.

„Siguranta este una dintre valorile noastre de baza si constituie un pilon principal al strategiei Holcim Romania. Punem accent pe securitate atat in cadrul operatiunilor noastre, cat si in cadrul comunitatilor in care ne desfasuram activitatea, si ma bucura implicarea intr-un numar atat de mare a colegilor mei in cadrul acestui proiect.

Prin programul de educatie in comunitatile locale Drum Sigur – ABCdar rutier, ne dorim ca elevii sa dobandeasca cunostinte utile in ceea ce priveste gestionarea corecta a situatiilor de risc rutier si sa isi asume astfel rolul de promotori ai comportamentului preventiv in trafic, pentru ei si pentru cei din jurul lor.”, a declarat Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabila Holcim Romania.

Tinand cont de specificul rutier al localitatilor participante la program, temele cu cel mai mare impact in randul elevilor au fost cele referitoare la deplasarea in conditii speciale de drum si la deplasarea cu mijloacele de transport in comun, respectiv cu microbuzul scolar.

La finalul programului, 74% dintre elevi au identificat vestimentatia reflectorizanta ca fiind un mijloc foarte eficient pentru prevenirea riscurilor rutiere.

„Impactul pe care acest program l-a avut asupra elevilor a fost unul pozitiv. Deoarece deplasarea elevilor spre scoala si de la scoala spre casa se realizeaza cu ajutorul microbuzului scolar, iar cadrele didactice trebuie sa supravegheze, prin rotatie, fluxul elevilor, as putea spune ca elevii si-au insusit regulile de baza dezbatute in cadrul acestei activitati, ajungand sa corecteze comportamentele necorespunzatoare ale colegilor prin observatii verbale.“ – Petruta Dragan, Scoala Gimnaziala Nr.1, Valea Mare-Pravat, Arges

Programul este dezvoltat pe baza programei de educatie rutiera elaborata in 2015 de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice si sustine Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera adoptata in 2016, care prevede intarirea rolului educatiei si al campaniilor de sensibilizare si constientizare.

La programul Drum sigur – ABCdar rutier au participat in acest an 16 scoli din localitatile: Campulung, Cetateni, Stalpeni, Stoenesti, Valea Mare-Pravat (Arges), Alesd (Bihor), Brasov (Brasov), Cluj-Napoca, Turda (Cluj), Tartasesti, Voinesti (Dambovita), Chitila (Ilfov), Timisoara (Timis).

In cele doua editii ale programului, peste 1.200 de elevi au beneficiat de educatie pentru prevenirea riscurilor rutiere.

Despre Junior Achievement Romania

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie antreprenoriala, economica, financiara, orientare profesionala, sanatate si viata activa si dezvoltarea abilitatilor pentru viata. 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate de peste 200.000 de elevi din 1.500 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si cu sustinerea financiara a comunitatii de afaceri. Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul www.jaromania.org.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>