Icoane de argint – incursiune in istorie

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Biserica Ortodoxa este de neconceput fara icoane, lumanari aprinse si tamaie. Biserica respecta anumite traditii si prezenta, folosirea icoanelor in Biserica Ortodoxa reprezinta o reflectare a acestei traditii.

Cuvantul Icoana vine din grecescul EIKONA care inseamna “imagine”. In sensul sau cel mai larg, o icoana reprezinta orice reprezentare a unei personalitati sfinte, produs in mai multe medii si dimensiuni. In sensul cel mai restrans, icoana face referire la o placa de lemn pictata sau placata cu argint.

Icoana este rezultatul sintezei a trei culturi diferite: greaca, roamna si crestina. Tehnica artei bizantine a calatorit dincolo de frontierele Imperiului, avand o influenta profunda asupra dezvoltarii artei, in special a natiunilor slave. Arta crestina a aparut pentru prima oara in catacombe subterane, unde se aflau pietrele de inmormantare. Desi catacombele nu reprezenta prerogativa vreunui grup religios si erau raspandite pe plan geografic, ele sunt in mod obisnuit asociate cu crestinismul. Cel mai mare corp de catacombe a fost descoperit la Roma, in Italia. Incepand cu secolul al III-lea, crestinii romani si-au inmormantat mortii in morminte subterane formate din retele de coridoare si un fel de cabine de diferite dimensiuni. Unele morminte erau decorate cu o inscriptie pictata sau sculptata care ajuta la identificarea celui inmormantat. Alte imagini descriau scene din Vechiul Testament. Imaginile din catacombe sunt simple, realizate cu cateva zugraveli de pensule si o gama limitata de culori. Subiectele variaza de la Hristos care poarta un miel in brate la trei tineri care laudau pe Dumnezeu, pana la invierea lui Lazar si la Cina cea de Taina. Cand crestinismul a devenit o religie tolerata, decoratiile cotacombelor au inceput sa fie din ce in ce mai elaborate. Catacombele romale au incetat sa fie folosite pentru inmormantare in secolul al VI-lea. Simbolurile pagane care existau deja au fost foloste de crestini impreuna cu cele noi le care le-au inventat. De exemplu: nava reprezenta Biseria si prosperitatea, in timp ce paunul, porumbelul si palmierul reprezentau Paradisul. Arta catacombelor era o invatatura, o arta.

Venerarea celor trei magi reprezenta paganii care admit credinta ortodoxa, iar inmultirea painilor reprezenta simbolul cinei cele de Taina. Vita de vie simboliza misterul harului lui Dumnezeu pentru cei botezati. Ceea ce nu putea fi exprimat in mod deschis de catre crestini, din cauza temerilor persecutiiilor, a fost portretizat intr-un limbaj simbolic, un cod secret folosit de credinciosi intr-o lume ostila. Acest simbolism secret al imaginilor din catacombe a fost in mod progresiv predat catehumenilor.

Aceasta este o mica parte din istoria icoanelor. Pentru a darui icoane celor dragi sau pentru a le dona bisericilor accesati magazinul online http://icoaneargint.ro/, unde gasiti icoane de sfinti, icoane cunoscute realizate din argint.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *