Siguranța și calitatea anvelopelor –la fel de importante și pentru cea de-a doua mașină a unei familii

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Cea de-a doua mașină a unei familii este de cele mai multe ori utilizată doar pentru a transporta copiii la activitățile din timpul liber, iar șoferul adesea are mai puțină experienţă la volan sau este chiar începător. În plus, deoarece de multe ori cea de-a doua mașină a familiei este un model mai ieftin, proprietarii nu fac deliberat investiții în echiparea acesteia, inclusiv echiparea cu anvelope de iarnă având de suferit.

Cu toate acestea, siguranța trebuie să fie prioritară în transportul copiilor și al tinerilor. În plus, lipsa de experienţă și abilitățile mai puțin dezvoltate ale unui șofer începător se pot compensa printr-o echiparea a autovehiculului care să ofere maxim de siguranță – iar anvelopele sunt unul dintre cele mai importante aspecte în acest sens. Aceasta deoarece în prima experiență în condiții de iarnă a unui șofer începător, reacțiile acestuia și reflexele de manevrare a automobilului sunt la un nivel inferior comparativ cu cele ale unui șofer experimentat care conduce mașina principală a familiei și care este ajutat, de asemenea, și de anvelope de o calitate superioară.

Desigur, nici măcar un automobil cu grad sporit de siguranță nu poate garanta siguranța completă dacă șoferul acționează iresponsabil. Cu toate acestea, impactul anvelopelor asupra siguranței în trafic este evidențiat chiar și în cadrul școlilor de șoferi.

Un instructor profesionist trece în revistă însemnătatea și utilizarea corectă a echipamentului de siguranță. Alături de cursanți, purtăm discuții despre impactul pe care îl au anvelopele asupra manevrabilității autovehiculului, despre alegerea corectă a tipului de anvelope și despre importanța presiunii din anvelope,” afirmă Gerhard von Bressensdorf, președintele Asociației germane a școlilor de șoferi (German Association of Driving Schools).

Economiile din timpul sezonului se pot dovedi costisitoare

Achiziționarea de anvelope noi este de regulă amânată de către conducătorii auto pe măsură ce sezonul (de iarnă, respectiv vară) se apropie de final. Rațiunea este aceea de a face economii rulând pe anvelopele deja uzate până la finalul primăverii, respectiv toamnei, deoarece odată cu schimbarea sezonului va fi necesară și schimbarea anvelopelor. Cu toate acestea, siguranța nu poate fi programată: dimpotrivă, rolul anvelopelor este mult mai important în condiții meteorologice schimbătoare precum cele specifice anotimpurilor intermediare.

În anii 2000, s-a dovedit că anvelopele erau un factor de risc în fiecare al șaptelea accident cauzat de un automobil sau o autoutilitară. Deși adâncimea minimă a benzii de rulare prevăzută de legea românească este de 1,6 mm, conducătorii auto nu ar trebui să aștepte până la atingerea limitei legale pentru a își înlocui anvelopele uzate. Nokian Tyres recomandă o adâncime minimă a benzii de rulare de 4 mm pentru toate tipurile de anvelope.

Nu trebuie să îți uzezi complet anvelopele niciodată; acestea trebuie înlocuite odată ce mai rămân doar 4 mm din banda de rulare. La schimbarea anvelopelor cu cele de iarnă, acestea trebuie să aibă peste 5 milimetri rămași din adâncimea benzii de rulare, pentru a asigura aderența pe carosabil alunecos, odată ce condițiile de iarnă se instalează,” afirmă Martin Dražík, Product Manager CE, Nokian Tyres.

Trebuie avut în vedere și faptul că vechimea anvelopelor are, de asemenea, un cuvânt de spus: compusul din care este realizată banda de rulare se va întări de-a lungul timpului. Dacă anvelopele au fost utilizate activ timp de peste șase ani, aderența lor pe gheață va fi redusă drastic, chiar dacă au încă îndeajuns de multă bandă de rulare. Aceasta este o problemă frecvent întâlnită atunci când deții mai multe mașini, deoarece acestea sunt de multe ori mai puțin utilizate comparativ cu mașina principală a familiei. Vechimea anvelopelor poate fi verificată cu ușurință, identificând codul format din 4 cifre de pe flancul anvelopei. Primele două cifre indică săptămâna, iar ultimele două indică anul în care anvelopa a fost fabricată. Spre exemplu: codul 1717 înseamnă că anvelopa a fost fabricată în săptămâna a 17-a a anului 2017.

SFATURI PRIVIND ANVELOPELE DE IARNĂ ALE CELEI DE-A DOUA MAȘINI A FAMILIEI

 

  • Alege anvelope de iarnă de calitate superioară, concepute pentru condițiile meteorologice specifice Europei centrale
  • Înlocuiește anvelopele după șase ani de utilizare activă
  • Indiferent de frecvența utilizării mașinii, verifică etichetele DOT ale anvelopelor și asigură-te că nu sunt mai vechi de 10 ani
  • Înlocuiește anvelopele cel târziu când au mai rămas doar 4 mm din banda de rulare
  • Verifică presiunea anvelopelor celei de-a doua mașini a familiei – presiunea recomandată pentru iarnă este cu aprox. 0.2 bari mai mare decât valoarea de vară

Despre Nokian Tyres

Nokian Tyres a fost fondată în 1988, însă își are rădăcinile în anul 1898, când a fost înființată Suomen Gummitehdas Oy sau Fabrica de cauciuc finlandeză. Compania este cel mai nordic producător de anvelope din lume. Promovează și facilitează șofatul în siguranță, în condiții exigente. Anvelopele inovatoare pentru autoturisme de pasageri, camioane și mașini grele, sunt comercializate în special în zonele cu zăpadă, împădurite, și cu condiții de șofat dificile din cauza anotimpurilor schimbătoare.

Toate produsele sunt dezvoltate conform obiectivelor de siguranță durabilă și de respectare a mediului pe parcursul întregului ciclu de viață al produsului. Compania Nokian Tyres deține lanțul de distribuție de anvelope Vianor care cuprinde aprox. 1.500 de magazine în 27 de țări. În 2016, cifra de afaceri netă a companiei a fost de aproximativ 1,4 miliarde euro, iar la finalul anului numărul angajaților a fost de 4.400.  Nokian Tyres este listată la Nasdaq Helsinki Ltd.

Pentru mai multe detalii despre companie, vă rugăm vizitați: www.nokiantyres.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *