Istoria jucariilor si jocurilor educative

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

14

Jocul a avut mereu un rol important in societate, inca de la inceputurile istoriei umane. Pornind de la Aristotel, care considera jocul o activitate si o experienta infinita si productiva, dar utila pentru dezvoltarea personalitatii si pentru formarea sferei cognitive, ajungem la ganditori ai secolului al XIX-lea precum Fröbel, unul din parintii pedagogiei. La sfarsitul secolului al XX-lea, teoriile despre educatia copiilor si valoarea educationala a jocului sunt evidentiate si diseminate de Maria Montessori si alti savanti, precum istoricul olandez Johan Huizinga. El a scris un eseu intitulat “Homo ludens”, care a definit jocul ca fiind “fundamentul fiecarei culturi in organizarea sociala”. Diferitele teorii sunt de acord in a considera jocul o activitate vitala pentru copil, ca instrument fundamental pentru dezvoltarea sa psihologica, motorie si cognitiva, la baza primei perceptii despre sine si in construirea propriei sale identitati personale.

Jocurile educative si jucariile de acest tip au, prin urmare, o importanta extraordinara. Unii pot sustine ca toate jocurile pot invata ceva, dar un joc poate fi numit educativ doar daca contine continut educational prezentat explicit si a fost conceput pentru a atinge un obiectiv precis de crestere a copilului. La magazinul artofplay veti gasi astfel de jocuri, repartizate pe grupe de varsta. Jocurile si jucariile de la artofplay sunt folosite inculsiv in mai multe unitati de invatamant din Romania si din afara, in scopuri educationale si nu numai.

Se spune adesea ca aceste jocuri educative sunt simple instrumente de distractie si divertisment, deoarece permit copilului sa invete ceva nou, sa clarifice un concept putin cunoscut sau sa consolideze cunostintele proprii, in moduri diferite. Insa, de fapt, prin jocurile educative transferul conceptului de invatare nu se intampla direct, ci se produce intr-un mod indirect, printr-o cale bogata de activitati si experiente particulare si antrenante.

In functie de tipul de joc si continutul pe care doreste sa il transmita, aceasta cale experientiala va fi diferita si va contine stimulii necesari pentru a ajuta copilul sa invete si sa memoreze conceptele care constituie baza educationala a jocului. Acesti stimuli pot fi cei mai diversi si, in general, invita copilul sa descopere, sa experimenteze, sa creeze ceva original, toate asezonate cu o componenta ludica puternica.

Tocmai aceasta componenta este cheia deschiderii mintii copiilor, ajutandu-i sa asimileze si sa stabileasca mai profund in memoria lor experientele realizate in timpul momentelor jocului si, impreuna cu acestea, conceptele pentru care jocul in sine a fost creat.

Descoperiti o gama impresionanta de jocuri si jucarii educative pe artofplay.ro, pentru o dezvoltare accelerata a copiilor!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *