Inceputul anului scolar: Solutii ATEN pentru lectii hibrid

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Elevii si parintii acestora asteapta cu nerabdare prima zi de scoala, iar anul acesta fiecare a incercat sa afle cum se vor desfasura lectiile. Inca sunt scoli unde nu este clar cum va arata noul an scolar, felul in care se vor derula cursurile online sau hibrid, daca curricula se poate adapta la invatamantul la distanta sau in ce masura se pot adapta profesorii intr-un mediu in care distantarea sociala trebuie respectata cu strictete sau orele trebuie tinute atat pentru jumatate de clasa in sala de clasa, cat si pentru cealalta jumatate care participa online. O alta tema este predarea in laborator atunci cand se desfasoara invatamantul hibrid.

La inceputul perioadei de pandemie, in lunile martie si aprilie, profesorii s-au adaptat invatamantului la distanta, insusindu-si mai mult sau mai putin cunostinte din domeniul IT. Activitatile remote, platformele de meeting, clasele online, folosirea integrala a mediul digital pentru teme si sedinte sunt acum cunostinte comune. Insa adaptarea profesorilor la noile conditii, invatarea noilor metode de predare si invatarea utilizarii noilor aplicatii software si a echipamentelor hardware cu care se desfasoara cursurile, toate acestea au condus la o serie de provocari:

  • Deseori profesorii au fost stangaci in utilizarea acestor noi tehnologii, iar elevii au simtit acest lucru, ceea ce a dus la o scadere a credibilitatii profesorului la clasa;
  • Conceptul de predare la tabla a disparut: camerele web au o calitate mai scazuta a imaginii, iar unghiul de filmare nu permite profesorului sa predea la o tabla din spatele ecranului;
  • Lectiile au devenit mai putin atractive, multi profesori nestiind cum sa integreze conceptele avansate de split-screen, picture in picture, tranzitii de pe mediul desktop, la mediul real in plan apropiat si apoi pentru vederea de ansamblu. Astfel, multe lectii s-au transformat intr-un monolog plictisitor, iar alte lectii au devenit extrem de scurte, profesorii rezumandu-se la a preda repede materia si a da si urmari temele.
  • Copiii nu s-au mai integrat in acea disciplina specifica salii de clasa, captarea atentiei lor necesitand un efort mult mai mare din partea cadrelor didactice.

ATEN International, lider mondial in solutii de conectivitate AV/IT si sisteme complete de administrare, propune o serie de solutii de predare bazate pe utilizarea tehnologiei la clasa, cu scenarii care permit atat predarea la tabla, explicatiile profesorului si chiar integrarea experientelor de laborator in cadrul lectiilor.

Predarea la tabla cu ajutorul ATEN UC3020

Solutia tehnica – Integrarea camerei de filmat cu unghi larg in prezentarile catre elevi. Profesorul poate acum sa predea lectia la tabla, instalata la o distanta mai mare de laptop, pozitionand camera de filmat astfel incat sa filmeze o scena mai larga, in care se afla profesorul, tabla si alte elemente necesare desfasurarii lectiei.

Acest lucru este posibil deoarece UC3020 permite camerei de filmat cu iesire HDMI sa apara in laptopul profesorului ca o a doua camera web, iar profesorul poate trece usor de pe una pe cealalta din meniul programului de conferinta.

Lectii de la distanta cu ajutorul ATEN UC9020

Solutia tehnica – Expunerea a doua imagini simultan pe ecranele elevilor. Sa ne imaginam un scenariu de predare modern. Profesorul poate incepe lectia de pe camera web, apoi schimba pentru a arata imagini sau alte aplicatii de pe propriul desktop, iar apoi comuta in mod split-screen (spre exemplu, camera de distanta pe jumatatea stanga a ecranului si desktop-ul profesorului in partea dreapta), alternand cu modul picture in picture (in care lectia teoretica apare pe imaginea principala, iar profesorul explica in medalion); Profesorul va decide foarte simplu, prin apasari de butoane pe UC9020, care este dinamica lectiei: poate prezenta imaginea sa la tabla, apoi poate comuta spre tabla, pastrand imaginea de pe desktop in medalion, si apoi poate face focus pe continutul de pe propriul laptop.

Astfel, lectia devine o demonstratie a performantelor, atat in ceea ce priveste calitatea lectiei in sine, cat si a modului ferm si sigur in care profesorul utilizeaza tehnologia IT. Elevii vor fi atrasi de caracterul dinamic al lectiei, iar profesorul va depune un efort mai redus pentru a le capta atentia, invitand la participare. In plus, profesorul va fi “cool” pentru elevii sai, imbratisand tehnologia in prezentarea lectiilor.

Mai mult, cu ajutorul ATEN UC9020 se poate transmite lectia in direct pe internet pentru alte persoane care doresc sa asiste in cazul in care nu pot fi prezenti in sesiunea live. De asemenea, lectia va putea fi inregistrata pe un stick USB, pastrand toate efectele si tranzitiile aplicate intre imagini.

Utilizarea ATEN UC9020 pentru sustinerea lectiilor din clasa sau din laborator

– In diferite tipuri de laboratoare invatarea se desfasoara experiential, cum sunt laboratoarele de Chimie, Biologie, Fizica s.a. Profesorului poate utiliza o camera care se fixeaza deasupra mesei de experimente, iar in spatele sau are imaginea proiectata cu un proiector sau afisata pe un display mare. Propriul desktop si camera de filmat vor fi conectate la UC9020 ca intrari, iar proiectorul sau display-ul va fi conectat ca iesire prin UC9020.

Pe jumatate de ecran elevii pot urmari detaliile experimentului pe care il face profesorul (filmate cu camera de deasupra mesei de experimente), iar pe cealalta jumatate de ecran vor putea urmari desktop-ul profesorului unde sunt afisate detaliile si scopul experimentului, precum si completarea cu rezultatele asteptate pe masura ce acestea apar. Toate se pot face si in modul picture-in-picture sau in mod medalion.

In plus, UC9020 poate transmite in direct lectia pe internet pentru alte persoane ce doresc sa asiste (pot fi unii elevi sau alti profesori, de exemplu). Lectia poate fi, de asemenea, inregistrata pe un stick USB, pastrand toate efectele si trazitiile intre imagini.

Solutiile ATEN inglobeaza echipamente de transmisie video live pe Internet, faciliteaza folosirea infrastructurii de retea in scopuri de conectivitate AV/ IT, atat de necesara pentru videoconferinte si in lucrul colaborativ, precum si solutii inteligente de alimentare. Practic, solutiile ATEN conecteaza, administreaza si optimizeaza echipamentele electronice din diferite domenii, iar echipa ATEN de cercetare asigura un flux constant de solutii inovatoare, care contribuie la extinderea portofoliului de produse disponibile la nivel mondial.

Despre ATEN

Infiintata  in anul 1979, ATEN International Co., Ltd. (TWSE: 6277), este cel mai mare furnizor de echipamente de conectivitate AV/IT si solutii de administrare. Incluzand solutii KVM, solutii A/V profesionale si solutii inteligente de alimentare, gama de produse ATEN conecteaza, administreaza si optimizeaza echipamentele electronice din mediile corporate, guvernamental, educatie, media si transporturi. ATEN detine peste 570 de brevete inregistrate la nivel international si o echipa de cercetare ce asigura un flux constant de solutii inovatoare, de unde rezulta un portofoliu cuprinzator de produse disponibile la nivel mondial.

Avand sediul in Taiwan, ATEN International Co., Ltd. s-a extins si are astazi subsidiare in China, Japonia, Coreea de Sud, Belgia, Australia, S.U.A, Regatul Unit, Rusia, Turcia, Polonia, India si Romania – cu centre de cercetare in Taiwan, China si Canada.

Pentru mai multe informatii despre ATEN, vizitati www.aten.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *