Dinu Ianchis

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dinu Iancu Salajanu

Dinu Iancu Salajanu, nascut cu numele de Dinu Ianchis, pe 2 iulie 1969, este un intrepret de muzica populara, iar majoritatea repertoriului sau isi are orginea in zona Ardealului, fiind la randul lui originar din comuna Balan, judetul Salaj. A terminat liceul in orasul Zalau, iar la varsta de 16 ani, artistul a inceput pentru prima data sa cante si treptat a ajuns unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati in domeniu.

Nu a avut un mentor sau indrumator, el sustine ca dragostea oamenilor si fericirea pe care o aducea il ajutau sa continue cu ceea ce facea.  Desi niciun membru al familiei sale nu a avut o cariera in muzica, Dinu spune ca ei au avut talent si este o trasatura de familie, dar cel mai mult si-ar fi dorit sa cante impreuna cu tatal lui.

Ca multi alti artisti cunoscuti, Dinu Iancu Salajanu a absolvit Conservatorul, la sectia canto clasic, la Facultatea de Muzica in cadrul Universitatii din Oradea.

Cariera de cantaret profesionist a crescut in 2001 cand a semnat primul album intitulat “Omul ca floarea”. Dupa acest album de succes a urmat discul “Io-s fecior de Salajan”, care confirma afirmatiile sale ca este un salajean autentic. Aceste compozitii muzicale ale interpretului contin piese cantate cu pasiune pe care nu ezita sa le cante la evenimentele unde este invitat cu drag. Printre aceste piese se numara “Am o mandra, n-am o suta”, “Mandra-i nunta cu feciori”, “Cand se duc catanele” si multe altele care alcatuiesc un spectacol autentic marca Dinu Iancu Salajanu.

Specialitatea interpretului sunt colindele pe care le canta alaturi de finul sau, Nicolae Furdui Iancu. Dar acesta avand o experienta bogata, piesele sale sunt diversificate. Unele piese din repertoriu sunt cunoscute si fredonate la nivel national cum ar fi “Nu ma bate, Doamne, rau” sau “Ce rau am facut la lume”.

Salajanu este si un mare iubitor de opera, ceea ce putina lume stie, iar unul dintre visurile acestuia a fost sa cante pe o scena de opera. Visul i s-a indeplinit aproape la varsta de 50 de ani cand a debutat pe scena Operei Romane in “Aida” de Giuseppe Verdi.

Deoarece este o personalitate uriasa in zona din care provine, a fost numit director al Casei de Cultura Zalau si a revendicat functia de lider al unui ansamblu de cantece si dansuri numit “Porolisum”, care poarta numele unui castru roman ce dateaza din anul 106 si se afla in orasul Salaj.

Pe langa toate aceste activitati, Salajanu isi face timp si de cealalta pasiune a sa, si anume vanatoarea si a reusit sa devina Presedintele Asociatiei Judetene a Pescarilor si Vanatorilor Sportivi.

In data de 9 martie 2020, cunoscutul interpret a decis sa intre in politica, iar 8 luni mai tarziu a devenit Presedintele Consiliului Judetean Salaj.

Dinu este un familist convins. El si sotia lui implinesc 22 de ani de casatorie si sunt parintii fericiti a trei copii.  In ciuda faptului ca este un om foarte ocupat, politicianul si cantaretul Dinu Iancu Salajanu isi face mereu timp pentru pasiunile sale vanatoarea si cantatul.

Vrei un artist pentru petrecere firma, spectacol, corporate party, aniversari, festivitati?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *