Boli care pot aparea la vita de vie

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Cei care cultiva vita de vie stiu cat este de important sa tina la distanta bolile care pot aparea la aceste culturi. Orice boala care apare poate afecta serios recolta, fapt pentru care, inca de la inceput trebuie facut totul cat mai corect. Pamantul trebuie ales cu grija, trebuie sa cumperi butasi vita de vie de la magazine specializate, butasi care sa fie potriviti pentru solul ales, trebuie sa executi lucrari de intretinere si trebuie sa faci totul pentru ca in final, toamna, sa ai o recolta cat mai bogata. Daca vrei sa cumperi butasi de vita de vie de calitate, intra pe pestre.ro si comanda. Aici vei gasi si multe alte produse din domeniul agriculturii. Toate detaliile care te intereseaza le gasesti pe site.
Asa cum spuneam la inceput, un mare pericol pot fi bolile ce apar la vita de vie. In cele ce urmeaza vrem sa vorbim de cateva dintre acestea.

• Mana vitei de vie
Primul caz de mana a fost observat in Romania in anul 1881, insa, mai devreme, in anul 1834 aceasta boala a fost descoperita in America de Nord. De acolo, ea s-a raspandit in intreaga lume, din cauza comertului. Din nefericire, aceasta boala nu afecteaza doar cultura din anul in care a aparut, ci si culturile din anii urmatori. Cei mai norocosi scapa cu pagube de 10%, pe cand cei mai putin norocosi pot avea pagube de 80%. Mana se poate observa pe toate organele aeriene ale vitei de vie (frunze, lastari, carcei, flori, ciorchine si boabe) si se manifesta in diverse moduri: frunze – pete cu aspect variat, lastari – pete alungite care se acopera in timp cu puf albicios, ciorchine – prezinta ingalbeniri.

• Fainarea vitei de vie
Aceasta boala a fost observata pentru prima data tot in America de Nord, iar mai apoi in Anglia. In Romania fainarea a fost sesizata pentru prima data in anul 1851 si poate de asemenea avea pagube foarte mari, chiar peste 80%. In tara noastra fainarea este intalnita cu precadere in Oltenia, Muntenia si Dobrogea. Aceasta boala afecteaza frunzele, lastarii ierbacei, boabele si ciorchinii si se manifesta din primavara pana in toamna. Boala se manifesta pe ambele suprafete ale frunzelor prin pete si are un aspect fin, pulverulent. La fel se manifesta si pe lastari. In cazul ciorchinilor, acestia sunt afectati vizibil, iar acest lucru se poate observa atunci cand acestia se usuca si pot capata un miros de mucegai.

• Putregaiul cenusiu al strugurilor
Aceasta boala este o ciuperca ce se manifesta cu precadere in anii in care pe timpul toamnei ploua foarte mult. Boala poate afecta chiar si 80% din recolta de struguri, ceea ce e de nedorit pentru viticultori. Prezenta acestei boli se poate observa prin urmatoarele simptome: butasii altoiti sunt acoperiti de un puf cenusiu, scoarta putrezeste si apar scleroti, frunzele si lastarii se opresc din dezvoltare.
Acestea sunt doar cateva dintre bolile cu care se poate confrunta vita de vie. Viticultorii trebuie sa fie pregatiti si sa aplice la timp tratamente cu solutii speciale, in functie de boala care apare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>