Dintre toate vinurile existente pe piata, vinul rose se deosebeste de cel rosu sau alb prin gustul delicat si nivelul scazut de alcool. Crama Girboiu, un producator de vinuri romanesti ofera o gama vasta de vinuri printre care si vin rose de cea mai buna calitate la preturi pe care si-l pot permite toti consumatorii. Fie ca alegem un rose Bacanta sau un Tectonic, alegerea este intotdeauna potrivita, deoarece acest vin delicat este un deliciu si un rasfat pentru toti cei care doresc sa il incerce.
Vinul rose vine ca o completare in spatiul dintre vinul rosu si cel alb. Dar nu trebuie sa uitam despre faptu ca acest tip de vin are propria lui personalitate. Este caracterizat de gusturile proeminente ale fructelor, florilor, citricelor sau pepenelui, carora li se adauga arome placute de plante verzi proaspete. Fireste, in functie de tipul de struguri alesi, vinul rose poate capata o varietate bogata de savori.
Acest tip de vin este obtinut atunci cand cojile strugurilor rosii sunt lasate la fermentat doar pentru o scurta perioada de timp alaturi de pulpa. Vinurile rosii, drept exemplu, sunt obtinute adesea dupa ce strugurii au fost lasati sa fermenteze saptamani bune, in timp ce, in cazul vinurilor rose, aceste capata culoarea in numai cateva ore. Producatorul de vin are controlul absolut asupra culorii vinului si stie exact cand trebuie sa indeparteze cojile strugurilor rosii, responsabile de pigmentare.
Exista trei modalitati primare prin care se poate obtine vinul rose
Prima metoda este cea a macerarii. Aceasta este pusa in aplicare atunci cand strugurii rosii sunt lasati la macerat, in suc propriu pentru o anumita perioada de timp, iar apoi intregul amestec se transforma in vin rose. Gratie simplitatii sale, metoda macerarii este probabil cea mai raspandita alternativa prin care se obtine vinul rose. Ea este folosita in special de francezi, in regiuni ca Provence sau Languedoc – Roussillon, acolo unde vinul rose are o importanta aparte, asa cum se intampla si cu vinul rosu sau cu cel alb.
Metoda “sangerarii”. Se numeste astfel deoarece are loc in primele ore din procesul de productie a vinul rosu, atunci cand o parte din must este lasat sa „sangereze”, iar apoi este luat si pus intr-o cuva separata, din care va deveni vin rose! Aceasta metoda este raspandita mai ales in podgoriile californiene renumite pentru vinurile rosii alese pe care le produc, Napa si Sonoma.
Varianta a treia, adica metoda amestecului. Vinul rose se situeaza undeva intre vinul rosu si cel alb. Ei bine, metoda amestescului face referire exact la acest lucru si consta in adaugarea unei mici cantitati de vin rosu intr-o cuva de vin alb pentru a obtine vin rose.
Vinul rose nu este doar o bautura eleganta, ci si una foarte santoasa.
Consumul unei cantitati moderate de bauturi alcoolice este legat de reducerea riscului de boli cardiovasculare. Vinul roze contine alcool care subtiaza sangele si creste HDL sau nivelul bun de colesterol. S-ar putea chiar reduce riscul de infarct, boli de inima sau accident vascular cerebral.
Cei care au factori de risc crescut pentru boli de inima pot obtine beneficii consumand alcool moderat. Din fericire pentru rose, contine doar mai putin alcool in comparatie cu vinurile rosii si albe, ceea ce este un lucru bun daca nu doriti sa exagerati.
Vinul rose contine multi compusi utili cu potentiale proprietati antiinflamatorii si antioxidanti. De exemplu, polifenolii gasiti in vinul roz pot ajuta la scaderea nivelului LDL sau al colesterolului rau. De asemenea, are potasiu care scade tensiunea arteriala.
Aceasta bautura roz este, de asemenea, imbogatita cu calitati antiinflamatorii care ajuta la minimizarea riscului de artrita reumatoida. Dar, la fel ca beneficiile sale cardiovasculare, acestea sunt realizabile doar printr-un consum moderat.
Un alt lucru bun la vinul rose este ca este sarac in calorii, ceea ce il face o optiune adecvata pentru dieta. Un pahar de vin rose are, mai mult sau mai putin, 82 de calorii, facandu-l una dintre bauturile alcoolice cu cele mai putine calorii.
In plus, aroma clara si proaspata a vinului rose face din acesta un vin ideal de vara si primavara, pe care il puteti consuma la fel de bine cu preparate din pui, paste si gratar.
Beneficiile semnificative pe care le obtineti din vin provin din antioxidanti, in special din resveratrol. Este un compus puternic anti-imbatranire care va protejeaza creierul si reduce la minimum riscul bolilor de inima.
Vinurile rose ar putea avea un nivel mai ridicat de resveratrol decat vinurile albe, dar vinurile rosii, in special cele facute din piei de struguri fermentate, au in continuare cel mai ridicat nivel de antioxidanti. Se datoreaza faptului ca vinificatorii repara imediat cojile pentru vinul alb si putin mai tarziu pentru vinurile rose in timpul procesului de productie, ceea ce face ca aceste vinuri sa aiba un nivel scazut de resveratrol.