Pacienții întreabă deseori „Ce sunt implanturile dentare?”. Implanturile dentare sunt, în adevăratul sens al cuvântului, rădăcini artificiale ale dinților care sunt inserate în osul maxilarului și cresc în mod natural acolo (osteointegrare). În procesul de vindecare, celulele osoase acceptă implantul, astfel încât acesta să poată adera ferm la suprafața implantului. Indiferent dacă există unul sau mai multe implanturi dentare, acestea preiau aceleași funcții ca și dinții naturali și oferă astfel cel mai mare confort și cea mai bună estetică. De asemenea, implanturile dentare trebuie să beneficieze de o atenție deosebită și chiar de procedura de detartraj realizată cu instrumente speciale, de către medicii dentiști.
Implanturile sunt aproape ca dinții tăi „reali” și garantează un nivel ridicat de satisfacție, siguranță și un sentiment pozitiv. Râsul, vorbirea, mestecarea și înghițirea cu implanturi nu mai diferă de proprii dinți după ce te-ai obișnuit și permite toate mișcările naturale ale gurii – fără a fi nevoie să fii atent în mod constant.
Când sunt recomandate implanturi dentare?
Dacă potrivirea stabilă și confortabilă a unei proteze complete nu poate fi realizată, un implant este adesea singura soluție. Acestea sunt utilizate atunci când confortul dentar dorit nu poate fi garantat sau este problematic cu protezele convenționale, cum ar fi coroanele, podurile și altele asemenea. Acest lucru ar putea fi posibil dacă restaurarea dintre dinții vecini nu mai este posibilă, mai mulți dinți se pierd sau lipsește un rând complet de dinți. În acest din urmă caz, ar fi luată în considerare doar o proteză amovibilă, care nu este o soluție preferată pentru mulți pacienți. Prin urmare, implanturile sunt varianta perfectă pentru a înlocui mai mulți dinți lipsă, pentru a restabili funcția de mestecat și estetica.
Când vine vorba de înlocuirea unui singur dinte, un implant este adesea un avantaj. Aici dinții sănătoși și învecinați sunt protejați, deoarece pentru toate celelalte forme de proteză, dinții din jur trebuie să fie măcinați pentru a-i ține în poziție. Pe de altă parte, cu un implant, un singur dinte poate fi înlocuit deoarece golul dintelui este închis cu o singură coroană răsucită și, de asemenea, arată cel mai asemănător cu dintele propriu.
Un punct foarte important este calitatea vieții. În anumite circumstanțe, punctele de presiune pot apărea din protezele convenționale, ceea ce este un semn clar al unei potriviri imperfecte a protezei actuale. Iar acest lucru va limita foarte mult bunăstarea.
Estetica este un alt aspect important atunci când alegi un implant. Protezele care sunt atașate la implanturi sunt adaptate în mod optim de către tehnicianul dentar și astfel arată cel mai natural. Diferențele cu greu pot fi recunoscute vizual.
Din ce sunt formate implanturile dentare?
Un implant dentar este format din mai multe componente.
- Corpul implantului
Corpul implantului este rădăcina dintelui artificial. Este adesea de formă cilindrică sau seamănă cu forma rădăcinii dintelui și este ancorată direct în maxilar printr-un fir. Corpul implantului formează astfel fundamentul pentru coroana implantului care va fi plasată ulterior.
- Bontul implantului
Bontul implantului funcționează ca un element de conectare care se potrivește exact din ceramică sau titan între corpul implantului și coroana implantului. Dentistul înșurubează partea inferioară a conectorului în implant. El atașează protezele propriu-zise, cum ar fi coroane, poduri sau o proteză în partea superioară.
Din ce materiale sunt fabricate implanturile dentare?
Accentul este pus pe biocompatibilitate, ceea ce înseamnă că materialele trebuie să fie foarte compatibile. Odată cu osteointegrarea, implanturile dentare cresc ferm împreună cu osul și țesutul din jur. Doar câteva materiale sunt potrivite pentru aceasta, de aceea, există următoarele tipuri de implanturi:
- Implanturi ceramice
- Implanturi de titan
- Implanturi de dioxid de zirconiu
Pentru a alege materialul perfect pentru implant, medicii stomatologi de la cabinetul dentar DentoCare oferă sfaturi detaliate și individuale.