Dezvoltarea şi extinderea constituie definiţia succesului în mediul de afaceri, unde scopul fiecărei companii este satisfacerea clienţilor, alături de propria sa creştere. Iar o astfel de evoluţie este cu atât mai importantă pentru IMM-uri, cu cât sectorul economic pe care îl formează este caracterizat de un dinamism accentuat. Pentru IMM-uri, o creştere sănătoasă înseamnă o dezvoltare omogenă la toate nivelurile, de la personal şi active până la parteneri, ofertă de produse şi servicii, precum şi portofoliu de clienţi. Dar într-o eră a informaţiei, a comunicaţiilor şi a digitalizării, aceste obiective nu pot fi atinse decât prin intermediul unei infrastructuri IT adecvate, care evoluează la rândul său odată cu compania.
Provocarea care apare din punct de vedere al IT-ului din cadrul unui IMM este că, de cele mai multe ori, se obţine prin adăugarea unor echipamente şi soluţii noi celor deja existente, atunci când devin necesare. Deşi o astfel de abordare pare potrivită din punct de vedere al investiţiei iniţiale, ea se dovedeşte întotdeauna a fi păguboasă pe termen lung, atât din punct de vedere al exploatării, cât şi al mentenanţei. Rezultatele sunt întotdeauna un acces dificil la informaţie, consum ridicat de energie, mentenanţă costisitoare sau nesatisfăcătoare şi securitate slabă.
Toate acestea se traduc printr-o eficienţă redusă la nivel de companie şi, în plus, orice dezvoltare ulterioară va urma acelaşi model, care nu face decât să adâncească problemele până la nivel de risc. Un bun exemplu în acest sens îl constituie companiile de asigurări cu creştere constantă, unde majorarea numărului de clienţi şi extinderea ofertei generează printre altele o extindere a infrastructurii IT, care, în absenţa unei soluţii de optimizare, devine greu de gestionat, de monitorizat sau de securizat. Accesul la informaţie nu poate fi controlat astfel în mod corespunzător şi devine dificil, putând genera oricând erori în operaţiunile IT, iar datele cu caracter sensibil nu primesc gradul de protecţie necesar.
Soluţia corectă pentru rezolvarea tuturor problemelor enumerate este implementarea unui data center de bază, care să integreze în mod eficient toate echipamentele hardware şi soluţiile de control şi securitate necesare. De cele mai multe ori însă, IMM-urile nu dispun de un spaţiu dedicat pentru acestea, ceea ce înseamnă că nu numai aspectul practic, ci şi cel estetic trebuie luat în considerare în etapa de proiectare a unei astfel de soluţii.
De aceea, propunem adoptarea unui micro data center SmartBunker CX 24U, care poate reprezenta rezolvarea neajunsurilor legate de infrastructura IT pe care le poate întâlni o companie în creștere din zona IMM-urilor. Construit ca soluţie „plug-and-play”, acesta integrează toate echipamentele hardware necesare într-un sistem prefabricat, ce poate fi proiectat şi instalat rapid, bazându-se totodată pe un aspect modular, care simplifică dezvoltarea ulterioară. La baza sistemului este rack-ul NetShelter CX 24U (AR4024IA), cunoscut sub denumirea de „Server Room in a Box”; rack-ul este construit sub forma unei incinte acoperite cu furnir de culoarea stejarului pentru a se încadra discret în orice birou. În plus, integrează şi soluţii moderne de antifonare, care reduc semnificativ nivelul de zgomot produs. De aceea, el reprezintă alegerea ideală pentru orice birou, chiar şi pentru cele în care se lucrează direct cu clienţii. Dispune de şine pentru instalarea echipamentelor ajustabile în funcţie de adâncime, orientare sau spaţiu necesar de la uşa frontală, iar portul pentru cabluri amplasat dorsal asigură o capacitate de până la 400 cabluri. În plus, NetShelter CX 24U este prevăzut cu propriul sistem integrat de răcire şi cu o soluţie de distribuţie a alimentării cu energie. Pentru acces rapid şi uşor la echipamentele instalate, panourile laterale sunt detaşabile, iar pentru restricţionarea accesului, uşile frontale pot fi încuiate.
Soluţia de control al accesului NetBotz 125KHz (NBACS125) adăugată rack-ului aduce un plus de securitate şi monitorizare, în tandem cu un pachet de 10 cartele de proximitate NetBotz (AP9370-10). Astfel, se poate restricţiona accesul la echipamentul IT în funcţie de persoană şi interval orar, obţinându-se totodată un sistem de alarmă în cazul accesului neautorizat. De asemenea, soluţia poate fi folosită şi pentru a declanşa înregistrări video în cazul deschiderii neautorizate a rack-ului, păstrând în acelaşi timp şi un jurnal cronologic al evenimentelor.
SmartBunker CX 24U include un UPS inteligent APC Smart-UPS X 3000VA Rack/Tower LCD 200-240V with Network Card (SMX3000RMHV2UNC) care asigură continuitatea alimentării cu energie şi protecţia electrică a echipamentelor instalate. Este o soluție UPS line-interactive pentru protecţia eficientă şi dispune de baterii hot-swappable, uşor de înlocuit de către utilizator. De asemenea, integrează mecanisme de auto-testare şi predicţie a defecţiunilor, care îi permit să notifice administratorul de sistem pentru a lua măsuri, înainte ca acestea să apară.
Administrarea poate fi realizată atât prin intermediul conectivităţii Serial sau USB, cât şi de la distanţă, prin intermediul conexiunii la reţea. Datorită sistemului inteligent de încărcare ajustat dinamic în funcţie de temperatură, bateriile au o durată de viaţă cuprinsă între 3 și 5 ani, ceea ce garantează costuri de operare scăzute, transformând echipamentul într-o soluţie ideală pentru segmentul IMM.
Totodată, pentru controlul alimentării cu energie, soluţia poate include şi un Switched PDU de 16A cu 8 ieşiri AP7921B. Acesta se poate accesa de la distanţă via Web, SNMP sau Telnet, oferind informaţii despre consumul de energie şi posibilitatea de a opri sau porni anumite echipamente. De asemenea, se poate configura o anumită ordine de restaurare a alimentării cu energie după o eventuală repornire a întregului sistem informatic.
„SmartBunker CX reprezintă tot ce este necesar pentru a crea o infrastructură IT în spații nespecializate, acolo unde nu există spațiu, timp sau resurse financiare pentru a construi o zonă dedicată IT. Este o soluție standardizată, dar customizabilă și este unul dintre răspunsurile venite de la APC by Schneider Electric ca urmare a transformărilor recente din mediul IT”, a declarat Lavinia Ioana, Product Manager Power Backup Solutions în cadrul companiei ELKO.
Ca soluţie integrată, SmartBunker CX 24U este sistemul perfect pentru instalarea tuturor echipamentelor de stocare, procesare şi de reţea necesare unei companii, asigurând convergenţa perfectă între soluţiile de securitate, monitorizare şi de control.
Despre Grupul ELKO și ELKO Romania
Grupul ELKO este unul dintre cei mai mari distribuitori de produse și soluții IT din regiune, reprezentând 180 de producători și oferind o gamă largă de produse și servicii către mai mult de 7000 de companii, producători de calculatoare, retaileri și integratori de sisteme din 30 de țări în Europa și Asia Centrală. Cifra de afaceri a grupului în 2016 s-a ridicat la 1460 milioane de dolari.
ELKO Romania face parte din Grupul ELKO și este specializată în distribuția unei game largi de echipamente și soluții IT: soluții mobile, componente, soluții de infrastructură IT și de stocare, soluții de supraveghere video, echipamente industriale, software, periferice. Compania comercializează produsele din portofoliu exclusiv prin intermediul partenerilor săi, companii revânzătoare (reselleri, retaileri, e-taileri, companii care proiectează, instalează și revând soluții IT, sisteme de comunicații și supraveghere video), adresând toate canalele de distribuție IT & Telecom.