Bitcoin vs. Litecoin

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

poza florinblog.info - Cryptocoin

In ultimii ani interesul pentru criptomonede a crescut exponential pe masura ce tranzactiile cu monede virtuale au devenit din ce in ce mai populare. Daca in primii ani dupa aparitia sa, in 2009, Bitcoin era cam singura moneda virtuala despre care se vorbea, intre timp au mai aparut si altele care sunt la fel de puternice si de interesante. Una dintre ele este Litecoin. La o prima privire Bitcoin si Litecoin seamana.

Ambele sunt criptomonede, insa cam aici se termina asemanarile. Litecoin nu este chiar asa de popular precum Bitcoin, insa „productia” de Litecoin o depaseste pe cea a Bitcoin. Reteaua Bitcoin nu va depasi 21 milioane de monede, Litecoin in schimb depaseste fara probleme 84 de milioane de monede. Dezavantajul Bitcoin dispare insa daca e sa ne gandim ca ambele se pot diviza intr-o infinitate. Cantitatea minima transferabila de bitcoin este situata undeva la a o 100 milioane parte dintr-un Bitcoin.

Avantajul Litecoin poate fi insa unul de natura psihologica, din cauza pretului mai mic per unitate. Diferente apar si la vitezele de procesare a tranzactiilor, Bitcoin are o rata de 10 minute per tranzactie procesata, Litecoin vine doar cu 2.5 minute. Insa marea diferenta intre Bitcoin, care poate fi cumparat sau vandut si pe CryptoCoin.pro, si Litecoin apare atunci cand ne gandim la algoritmii criptografici pe care-i utilizeaza. Bitcoin se foloseste de algoritmul SHA-256, Litecoin merge pe un nou algoritm numit Scrypt. Impactul real al celor doi algoritmi se observa doar atunci cand se mineaza noi monede, bitcoin sau Litecoin. Ca sa se confirme anumite tranzactii inseamna ai nevoie de o putere computationala foarte mare. „Minerii”, niste calculatoare din retea, aloca propriile resurse ca procesul sa aiba loc cat mai rapid, iar ca rasplata primesc criptomonede.

SHA-256 este mai complex decat Scrypt, permite mai multe procesari paralele. Daca Bitcoinii pot fi minati cu solutii hardware custom, mai puternice, Scrypt nu a fost gandit pentru a permite asa ceva. Asta inseamna ca userii pot participa si in retea ca „mineri” in acelasi timp cu utilizarea Scrypt. Sunt foarte multe de discutat pe aceasta tema, Bitcoin, usor de vandut si de cumparat pe CryptoCoin.pro, si Litecoin vor continua sa fie aurul si argintul criptomonedelor pentru mult timp si sa incerce sa ne „castige” si sa fie folosite pe scara larga in cat mai multe domenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *