Algoritmul Youtube are memorie

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

algoritmul-youtube-chiar-stie-ce-gandesti1

Imi place sa ascult muzica pe Youtube.com si sa vizionez in liniste filmele romanesti. Filmul Padureanca il revad de cate ori am sentimentul ca viata este croita nedrept si ca uneori ne frangem singuri aripile. In ceea ce priveste muzica sunt topita dupa folclor, muzica folk si pop. Imi plac piesele bune, cu linie melodica frumoasa si versuri cu mesaj si Youtube.com imi anticipeaza gandurile.

Primesc sugestii in concordanta cu ceea ce imi place si in pus mi se afiseaza melodiile preferate cu rapiditate, ceea ce imi demonstreaza ca are memorie buna si ca fiecare vizitator este tratat ca un prieten bun.

Este ca si cum, cand imi vin prietenii le mine, stiu cu ce sa ii servesc, ce muzica sa le pun, ce sa le arat si despre ce adora sa vorbim.

Imi place ca lucrurile decurg in acest fel, fiindca in lista sugestiilor gasesc lucruri care ma satisfac pe deplin. Avem nevoie de sfaturide sugestii, mai ales ca ne aflam mereu in lipsa de timp.

Algoritmul de recomandari functioneaza si ca un grafic al preferintelor utulizatorilor si ca un top al sugestiilor de vizualizare.

Youtube este dinamic, iar pentru viteza cu care isi imbogateste datele era necesar acest algoritm. Exista utilizatori care incarca in mod constant material, astfel ca s-a ajuns la incarcarea unui continut de 400 de ore la fiecare minut. Numarul urias de materiale noi se adauga la numarul urias al celor vechi.

Pe youtube exista miliarde de ore de materiale ce pot fi vizionate si algoritmul Youtube vine sa ordoneze putin clipurile existente in functie de gusturile tale, vizitatorule!

Google, detinatorul si dezvoltatorul Youtube.com, a lansat public lucrarea stiintifica  “Deep Neural Networks for YouTube Recommendations”, care explica in termeni stiintifici modul in care functioneaza algoritmul.

Dincolo de stiinta, este de precizat faptul ca algoritmul are pentru fiecare recomandari care se potrivesc manusa gusturilor in urma analizei preferintelor utilizatorilor, procedeul fiind numit “Machine Learning.”

Statisticile legate de fiecare vizitator sunt contabilizate perfect, dispozitivele retinand continutul apreciat de vizitator, materialele care nu ii plac.

Algoritmul Youtube se ghideaza dupa:

-Videouri candidate. Conceptul se refera la sute de materiale pe care vizitatorii le acceseaza repetat, fapt care demonstreaza ca le sunt pe  plac

-Istoricul utilizatorului. Aceasta componenta inregistreaza atat vizualizarile, cat si cautarile.

-Filtrul colaborativ are rolul de a compara comportamente similare ale utilizatorilor care seamana

-Ranking-ul sau cotatia individuala apreciaza corect scorul in functie de

preferintele utilizatorului pentru fiecare clip video.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *